2 Aralık 2009 Çarşamba

Etler


Etler

Kuzu Eti

Bir yaşından küçük koyun yavrusuna kuzu denir. Hafif yağlıdır. 4-9 kilo arası gelenler ve genellikle ocak-mart sonlarına kadar bulunanlar süt kuzusu, 10-15 kg arasında olan ve Mayıs-Aralık arasında bulunanlar koyunlaşmış kuzudur.

Koyun Eti

Yurdumuzda 3 çeşit koyun vardır: Dağlıç, Karaman, Kıvırcık. En makbulü Kıvırcıktır. Hangi cins olursa olsun koyunun erkeği dişisinden daha makbuldür..

Kıvırcık
En makbul koyun etidir. Karnabat ve Merinos diye ikiye ayrılır. Karnabat'ın eti pembe ve lezzetlidir. Merinos ise esmer ve hafifçe kokulu olabilir. Kıvırcıkların kuyruğu ince ve uzundur.
Dağlıç
Beyaz ve Kara Dağlıç olarak ikiye ayrılır. Beyazlar makbuldür. Beyaz Dağlıç'ın kuyruğu üstleri geniş, yukarıdan aşağıya doğru ortaları yarık, altlarında püsküle benzer bir şey sarkmaktadır. Karaların ise üst taraf daha ensiz, aşağıdaki püskül ise çok uzundur.
Karaman
Beyaz ve Kızıl karaman olarak ikiye ayrılır. Beyazın eti az çok beyaz ve kara dağlıçtan daha makbuldür. Kızıl karaman en kötü koyun eti olarak kabul edilir. Beyaz karamanın kuyruğunda püskülün yerinde üste kıvrılmış bir yumru bulunur. Kızılın ise bu yumrunun üstünde ikinci bir yumru vardır ve büyüklüğü danalarla ölçüşebilecek derecededir.
Keçi Eti

Koyuna göre daha az lezzetlidir. Yavrusu olan oğlağın eti daha fazla tercih edilir.

Dana Eti

2 haftalıktan 12 haftalığa kadar olan sığır yavrularına dana denir. Sığırdan daha az yağlı olurlar. Etlerinin pembe olması makbuldür.

Sığır Eti

Dana etine tercih edilir. İyi sığır eti renginin canlı ve parlak olması ile tanınır. Daha az yağlı olduğu için özellikle kıymalarda tercih edilir.

İnek ve Öküz Etleri

Trakya ve Erzurum cinsleri vardır. Trakya cinsleri daha yağsız ve daha lezzetlidir. Etleri pembemsi, yağları limon sarısıdır. Diğerlerinin etleri esmer, yağları daha koyu sarıdır. İnek etleri, öküz etlerinden daha makbuldür.

Manda Eti

Dişileri tercih edilir. Etleri pembedir. Sığır ile mandayı ayırt etmenin yolu bunların yağ renkleridir. Mandaların yağları beyazdır.

Küçük Baş Hayvan Etleri

Tavuk Eti
Hindi Eti

kaynak : Türk Mutfağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.