14 Aralık 2009 Pazartesi

Osmanlı Reçel Tarifleri

ELMA MURABBASI (OSMANLI)

Murabba bizim mutfağımızın unutulmak üzere olan bir reçel türüdür. Kaynatılıp, kıvama geldikten sonra dondurulan meyve suyu reçellerine bu ad verilir. Ayva, frenküzümü, böğürtlen, kızılcık murabbaları en ünlüleridir. Bu katı, tanesiz reçellerin tariflerine, bazı yemek kitaplarında "Koyu reçel" başlığı altında rastlayabilirsiniz.

MALZEMESİ.
1 kg. elma
2 litre su
Elmanın özsuyu kadar toz şeker
Bir avuç mor menekşe yaprağı

YAPILIŞI:
Elmaları iyice yıkayıp, dörde bölünüz. Çekirdek yuvalarını kesiniz bir bıçakla çıkarıp, tülbente sarınız.
Tencerenin içine su koyup, elmaları içine,atınız. Çekirdek dolu tülbent torbayla 30 dakika kaynatınız.
Elmaları ezerek suyunu tülbent ve süzgeçten geçiriniz. Çıkan su kadar şeker ilave ederek kaynatınız.
Kaynamanın ilk beşinci dakikasında ayıklayıp yıkadığınız mor menekşe yapraklarını ilave ediniz.
Karışım koyulaşıp, süzme bal kıvamına gelince ateşden indirip soğutunuz. Kavanozlara koyup saklayınız.

YASEMİN REÇELİ

Malzemeler:
250 gr yasemin çiçeği
1 adet limon
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su

Yapımı:
Yaseminlerin sadece çiçekleri kullanılacak şekilde temizlenir. Sudan geçirilir, süzgece çıkarılır. Şeker ve su koyu kıvam alana kadar kaynatılır, 1-2 damla limon suyu damlatılarak koyulaşması sağlanır. Bu arada suyu süzülen yaseminler limon suyu ile solana dek yoğrulur. Kaynamakta olan şerbete atılır, ara ara karıştırarak 15 dakika pişirilir. Sıcakken kavonozlara doldurulur. Kapağı sıkıca kapatılarak baş aşağı soğutulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.