14 Aralık 2009 Pazartesi

Yunan gazetesinden Osmanlı yemekleri!


TaNea adlı Yunan gazetesi, promosyon olarak Osmanlı yemeklerinin tarif edilip tanıtıldığı "İstanbul'un Saray Mutfağı" adlı bir yemek kitabı verdi
TAKİ BERBERAKİS Atina

YUNANİSTAN'IN en yüksek tirajlı gazetesi TaNea, okurlarına promosyon olarak "Osmanlı Mutfağı" kitabı verdi. Yazar Marianna Yerasimou'nun 40'ı aşkın Osmanlı ve Türk yemeği tarifini derleyerek son derece özenle hazırladığı kitapta, onlarca gravür ve resim de yer aldı. Kitabın orijinal adı "Osmanlı Mutfağı" ancak, TaNea gazetesi promosyonunda kitabı "İstanbul'un Saray Mutfağı" olarak tanıttı.
KİTABIN giriş bölümünde yazar Yerasimou, "İyi pişmiş bir imambayıldı, bir iç pilav, herhangi başka bir yemekten çok daha üstün, ancak tüm Osmanlı mutfağına kıyasla bunlar kırıntı" ifadesini kullandı. Kitapta aşçı adaylarına "yemekleri çok hafif ateşte pişirin, unutmayın ki yemekler yüz yıllarca odun ve kömürle pişirildi" telkininde bulunuluyor. Kitapta yemek tariflerinden önceki giriş bölümünde ise şu ifade dikkati çekiyor: "Yemek tarifleri bizden, pişirmesi sizden, iştah Tanrı'dan."

Börekten pilava 99 yemek tarifi

Toplam 99 yemek ve tatlı tarifinin yer aldığı kitap; çorbalar, et yemekleri, pilavlar, börekler, balık, dolma, salata ve turşular, tatlılar şeklinde bölümlere ayrılıyor. Kitapta ayrıca kadınbudu köfte, uskumru yahnisi, fincan böreği, pancar turşusu, karadut peltesi gibi yemeklerin ayrıntılı tarifleri yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.