14 Aralık 2009 Pazartesi

Tatlılarımız Ve Tarifleri

GÜLLAÇ

Malzemeler:
9 güllaç yaprağı
6 su bardagi süt
Yarım su bardağı tozşeker
1 paket hazır sakizlı puding
2 kivi 2 muz
1 çay bardağı nar tanesi
1 çay bardağı dövülmüş ceviz

TARİFİ:
Sütü tencereye alıp kaynatın. Şekeri ekleyip karıştırın ve ılımaya bırakın. Genişçe bir tepsiye 1-2 kepçe kadar dökün. Güllaç yapraklarından birini batırıp ıslatın, Yaprağı dikkatlice alıp küçük bir kasenin içine kenarları dışa sarkacak şekilde buruşturarak yayın. Diğer güllaçları aynı şekilde hazırlayın. Sakızlı pudingi kalan sütle paket üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğumaya bırakın. Karıştırıp soğutun. Pudingi kaselere paylaştırıp sarkan kısımları içe doğru kapatın. Güllaçları servis tabağına ters çevirerek alın. Üzerini dövülmüş ceviz ve nar taneleriyle süsleyerek servis yapın.


KEŞKÜLÜ FUKARA

Malzemeler:

50 gram kabuksuz badem
1 kahve fincanı pirinç unu
1 çorba kaşığı nişasta
4 su bardagi süt
Bir tutam tuz
1 su bardagi tozşeker
2 çorba kasığı hindistancevizi
Süslemek için:
Hindistancevizi, badem, ceviz, antepfıstığı

TARİFİ:
Ön hazırlık olarak bademleri sıcak suda 2-3 dakika haşlayın. Kabuklarını soyup, bademleri dövün. 1 kahve fincanı pirinç ununu ve 1 çorba kaşığı nişastayı çok az süt ile ezip, topaksız hale getirin. Sütü tencereye aktarıp, bir tutam tuz ile kaynatın. Sıcak sütün bir kısmını (1 kahve fincanı kadar), bademlerin üzerine döküp bekletin. Kaynayan süte, ezilmiş pirinç unu ve nişasta karışımını sicim gibi akıtarak, karıştırmaya devam edin. Süt koyulaşmaya başladığında, tozşekeri ve bademli sütü ekleyin. Hindistancevizini de katın. Keşkülün üzeri göz göz olana dek sürekli karıştırmaya devam edin. Ağır ateşte pişirin. Keşkülü ateşten aldıktan sonra kaselere pay edin. Antepfıstığı, ceviz, badem ve hindistancevizi ile süsleyip servis yapin.



GREYFURTLU FIRIN SÜTLAÇ

Malzemeler:
1 kg süt
Yarım çorba kaşığı pirinç unu
Yarım su bardağı pirinç
Bir buçuk su bardağı tozşeker
3 adet greyfurt
2 adet yumurtanın sarısı

TARİFİ:
Pirinci ılık suda 1-2 saat bekletin. 1 su bardağı sütte pirinç ununu ezin. Kalan sütü bir tencereye alıp süzülmüş pirinci ekleyin. Pirinç unlu sütü de ekleyip kısık ateşte, pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Şekeri ilave edip 1-2 taşım kaynatın. Greyfurtları sıkıp, suyunu sütlaca ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Hazırladığınız sütlaçtan 2-3 kepçe ayırın. Kalanını ısıya dayanıklı kaselere paylaştırın. Ayırdığınız sütlaca çırpılmış yumurta sarılarını ekleyip karıstırın. Kaselerdeki sütlaçların üzerine paylaştırın. Kaseleri içi su dolu bir fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Oda sıcaklığında soğutup servis yapın.



MUHALLEBİLİ LOKUM

Malzemeler:

3 su bardağından biraz fazla süt
3 çorba kaşığı margarin
Iki buçuk kahve fincanı un
Iki buçuk kahve fincanı tozşeker
1 paket kakaolu bisküvi
1 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı hindistancevizi
1 kahve fincanı ceviz
2 paket vanilya

TARİFİ:
Öncelikle 3 çorba kaşığı margarini ve iki buçuk kahve fincanı unu tencereye alıp kavurun. Sütü yavaş yavaş ilave edin. Tozşekeri ekleyip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. Ocaktan aldığınız muhallebiye 2 paket vanilyayı ekleyip, blenderde 10 dakika çırpın. Ilımaya bırakın. Diğer tarafta bisküvileri ince tel süzgeçten, havanın tokmağı ile ezerek geçirin. Mini fırın tepsisine, ince bir kat toz bisküviyi yayın. Ilıyan muhallebinin bir kısmını bisküvilerin üzerine dökün. Soğuyunca buzdolabına alın. Bu arada başka bir tepsiye 3 çorba kaşığı hindistancevizi yayın. Muhallebinin kalanını da bunun üzerine dökün. En üste de 1 çorba kaşığı kakao serpin. Bu karışımı da buzdolabina alıp soğutun. Buzdolabından aldığınız bisküvili muhallebiyi, 4 cm genişliğinde şeritler halinde kesin. Şeritlerin içine, ceviz koyup, rulo şeklinde sarın. Hindistancevizli karışımı da bu şekilde kesip, rulo yapın. Servis tabağına dizip servis yapin.



SULTAN AZİZ MUHALLEBİSİ

Malzemeler:
7 su bardağı süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 kahve fincanı pirinç unu
Çeyrek kahve fincanı daha pirinç unu
Yarım kahve fincanı nişasta
1 su bardağı soguk su
Bir tutam tuz
1 kahve fincanı hindistancevizi
1 su bardağı çekirdeksiz kuruüzüm
1 çay bardağı tuzsuz badem (kavrulup, kabukları soyulmus)
1 fincan rendelenmiş portakal kabuğu
Süslemek için:
Badem, kuruüzüm, hindistancevizi
TARİFİ:
Bademleri robottan geçirin. Üzümü yıkayıp süzün. Bir tencereye süt, bir tutam tuz, 1 kahve fincanı rendelenmiş portakal kabuğu ve tozşekeri koyup orta ateşte kaynatın. Ayrı bir kasede nişasta ve pirinç ununu, 1 su bardağı soğuk su ile karıştırın. Kaynamakta olan süte yavaşça karıştırarak ekleyin. Süt boza kıvamına gelince, robottan geçmiş badem, hindistancevizi ve 1 su bardağı kuruüzümü atın. Karıştırarak muhallebiye yedirin ve ateşten alın. Muhallebiyi kaselere pay edip, soğutun. Dilerseniz servis tabağına ters çevirerek, servis yapin.

MUHALLEBİLİ TEL KADAYIF

Malzemeler:
Yarım kg tel kadayıf
3 çorba kaşığı margarin
Muhallebi için:
4 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı pirinç unu
Yarım tatlı kaşığı nişasta
1 adet yumurtanın sarısı
Bir tutam tuz
1 paket vanilya
Serbeti için:
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Süslemek için:
6 adet ceviz

TARİFİ:
Öncelikle şerbet için tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edip 1-2 taşım daha kaynatın. Soğuması için tencereyi ocaktan alın. Muhallebi için süt, tozşeker, un, pirinç unu, nişasta ve tuzu tahta bir kaşıkla muhallebi kıvamina gelene dek karıştırın. Koyulaşınca içine yumurta sarısı ve vanilyayi ilave edin. 1-2 dakika daha karıştırarak kaynatın. Diğer tarafta eritilmiş margarinden kadayıfın üzerine döküp elinizle didikleyin. Bir neskafe fincaninin içine kadayıftan bir tutam koyup ortasına ılımış muhallebiden 1 kaşık koyun. Üzerini kadayıf ile kapatıp ters çevirin ve yağlanmış bir cam kabın içine yerleştirin. Kadayıf ve muhallebi bitene kadar işleme devam edin. Üzerlerine kalan margarini gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kadayıfların üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkarıp üzerine soğuk şerbet gezdirin. Şerbetini çektikten sonra cevizle süsleyin.


Tulumba Tatlısı (6 Kişilik)

Malzemeler:
1 çorba kaşığı tereyağı
5 kahve fincanı su
5 kahve fincanı un
4 adet yumurta
Bir tutam tuz
Kızartmak için: Sıvıyağ
Şerbeti için :
2 su bardağı su
500 gram tozşeker
1 çorba kaşığı limon suyu


HAZIRLANIŞI :
Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için suyu tencereye alın. Tozşekeri ekleyin. Kaynayınca limon suyunu karıştırın. Biriki taşım daha kaynatın. Ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Tereyağı ve suyu tencereye alın. Su kaynayınca unu azar azar ilave edin. Karıştırarak 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp soğutun. Daha sonra yumurtaları ve bir tutam tuzu karışıma yedirin. Elinizle yoğurun. Sıkma torbasına doldurun. Sıvıyağı hafifçe kızdırın.
Sıkma torbasındaki hamuru baş parmak kalınlığında yağa sıkın. Sallayarak kızartın. Soğuk şerbetin içine alın. 15 dakika bekletin. Servis tabağına alın.

Ayva Tatlısı

Malzemeler
4adet ayva
1adet elma
100gr kuru üzüm
4kaşık dövülmüş ceviz
4kaşık bal
8bardak su
6bardak şeker
tarçın

Yemek Tarifi
Bir tencerede suyu 5bardak şeker ile kaynatın. İçine soyup 2?ye böldüğünüz ve ortalarını oyduğunuz ayvaları atıp haşlayın. Elmayı rendeleyip üzüm, ceviz, şeker ve tarçınla hafif kavurun, harç olsun. Yumuşayan ayvaları sudan alarak fırın kabına yerleştirin. Ortalarındaki boşluğa hazırladığınız harçtan pay edin. 180derecede 10dk pişirip fırından alın soğusun. Servis ederken de balı üzerlerine gezdirin. Arzu ederseniz yanına kaymaklı dondurma çıkarabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.